ЖАҢАЛЫҚТАР

Махаббат пен адалдық – мамандықта да, отбасы да
Махаббат пен адалдық – мамандықта да, отбасы да

  Қазіргі заманда жиырма жылға жуық уақыт бойы бір жұмыс пен лауазымға арнаған адамды сирек кездестіресіз. Бірақ біздің мақаламыздың кейіпкері үшін Өскемен титан-магний комбинаты тек еңбек орны ғана емес, өмірінің бір бөлігі, екінші отбасы болды.

  Екатерина Мищенконың тарихы - бұл еңбек, адалдық және жүректің мейірімділігі қарапайым кәсіпті нағыз кәсіпке қалай айналдыратыны туралы. 18 жыл бойы ол Комбинатта аспаз болып жұмыс істеп келеді. Барлығы оны өте жауапты, рухани бай және керемет еңбекқор «Катя апай» деп біледі.

Еңбек жолдың басталуы

  Екатеринаның балалық шағы Қарағожиха ауылында өтті. Оның аспаздыққа деген сүйіспеншілігі ерте жылдарда пайда болды. Ата-анасы жиі бірге тамақ дайындайтын, ал кішкентай қыз қарапайым тағамдардан дәмді тағамдардың пайда болуын бақылайтын. Әкесі ерекше шабыт берді - ол тағамдарды ерекше дәмді және әрқашан жанымен пісіретін. Дәл сол кезде болашақ аспаз өз өмірін аспаздық кәсіппен байланыстырғысы келді.

  Мектепті бітіргеннен кейін Екатерина Қ.Нұрғалиев атындағы колледжге түсіп, 1983 жылы орта арнайы білім алды. Оқу оңай болды: бәрі, әсіресе тәжірибеден өту қызықты болды. Оқу барысында ол ӨТМК-да өндірістік практикадан өтті және бірден өзінің дұрыс жер тапқанын сезді. Оны үлкен және тату ұжым, өзара көмек пен құрмет көрсету атмосферасы таң қалдырды. Тәжірибеден кейін оған жұмысқа қалуды ұсынды – және ол бұл ұсынысты қуана қабылдады. Осылайша оның жұмыс жолы басталып, ол жиырма жылға жуық уақытқа созылды.

  - Мен өз жұмысымды жақсы көремін және басқа манадыққа ауыстыру туралы ешқашан ойлаған емеспін, - дейді сұхбаттасушы. – Менің ең жақсы жылдарым осы жерде өтті. Мен маман ретінде дамыдым, достар таптым, отбасын құрдым. Бұл жер мен үшін туған жер болды.

Шеберлік құпиялары

  Жұмыс істеген жылдары Катя апай нағыз кәсіпқой болды. Ет тағамдары - оның қолтаңбасы. Манты, қазақша ет, чебуректер, беляштар - бәрі бірінші кезекте сөрелерден алынады. Әріптестердін айтуынша, оның «қолдары алтын»: ол дайындаған тағамдардың бәрі дәмді және үйдегідей, өйткені ол жанын  салып жұмыс істейді және тамақ дайындау - адамдарға қуаныш пен қамқорлық беру деп санайды.

  ӨТМК қызметкерлері аспаздардың қол астынан шыққан тағамдардын бәрін жақсы көреді, ал табақтарда қалдықтардың қалмауы оған тікелей дәлел.

  Қазір ас үйде үш жұмысшы істейді – тату және үйлесімді ұжым, мұнда әркімнің өз жауапкершілік аймағы бар. Жұмыс күні ерте басталады: түскі асқа дайын болу үшін олар таңғы 6:20-да келіп сағат 10-ға дейін бәрін дайындайды. Комбинат қызметкерлерін тамақтандырғаннан кейін ертенгі жұмыс күнге дайындық басталады. Жұмыс ерекше назар мен тәртіпті қажет етеді, бірақ аспаздар өз міндеттерін оңай және жақсы көңіл-күймен орындайды.

  Күлкілі сәттерсіз болмайды. Катя апай бір жағдайды күлімсіреп еске алды: - Бірде қыздар қант пен тұзды шатастырып алып, тәтті орнына тұзды компот болды. Әрине, бәрі күлді, бірақ содан бері екі есе мұқият болатын болдық.

Отбасы тірегі

  Комбинаттағы жұмыс Екатеринаға кәсіби дамуды ғана емес, сонымен бірге жеке басының бақытын сыйлады. Дәл осы жерде ол болашақ жұбайымен, металлургтер күніне арналған кәсіби мерекеде, кездесті. Олар бір жыл дос болды, содан кейін үйленді. Күйеуі 9-шы цехта аппаратшы болып жұмыс істеді, кейін зейнетке шықты. Олардың отбасына қарап сенімділік, қолдау және мақтан ететін сезімнді көруге болады.

  Бүгінде ерлі-зайыптылар қырық жылдан астам уақыт бірге. Олар екі бала тәрбиелеп өсіріп, әжесінің тәттілерін асыға күтетін немерелеріне қуанады.

  Қарқынды жұмыс күнінен кейін Екатерина тыныштық пен жайлылықтан ләззат алып, үйде демалғанды ұнатады. Ол үйде ыңғайлы жайғасып күйеуімен бірге шай ішіп, сөйлесіп, жастықты еске түсіріп, сүйікті музыкасын тыңдайды. Осындай тыныш отбасылық кештер жұмыс күнінен кейін күш-қуатты қалпына келтірудің ең жақсы жолы.

Іске берілген жүрек

  Комбинатта Екатерина тек керемет маман ретінде ғана емес, сонымен қатар мейірімді, жанашыр адам ретінде де танымал. Ол әрқашан көмектесуге, түсіндіруге, сөзбен қолдауға дайын. Жас аспаздар оған кеңес алу үшін жиі жүгінеді және ол өз тәжірибесімен бөліседі.

  - Жастарға айтқым келеді: бастысы қызмет түріне қарамастан өз кәсібінен ұялмау керек, - дейді ол. - Балаларыңызға кейінен айтып беретін нәрсе болатындай жұмыс жасаңыз. Жұмыс орнындағы шыдамдылық, тазалық пен тәртіп, адамдарға деген сүйіспеншілік аспазды нағыз шебер етеді.

  Екатерина Мищенко жұмыс істеген жылдары, оның тамағынын дәмін кем дегенде бір рет татқандардың бәрінен құрметке және жылы сөздерге ие болды. Өйткені, оның пікірінше, аспаз тек рецепт бойынша ғана емес, жүрегімен де дайындауы керек. Біздің кейіпкеріміздің оқиғасы - адамдарға қарапайым, бірақ осындай маңызды жылу, дәм және қамқорлық арқылы қызмет ету жолын таңдаған адамның оқиғасы. Ол өмірден өз орнын тапты, мамандыққа, комбинатқа және адами құндылықтарға адал болды.